Światowy Dzień Jabłka
18.10.2024 09:22
Dnia 28 września 2024r. w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Celem obchodów Światowego Dnia Jabłka było popularyzowanie spożywania owoców i warzyw wśród dzieci i młodzieży.
Jabłka dostarczają nam wielu witamin oraz składników mineralnych, w tym witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, pewnych ilości witaminy E, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego szczególnie pektyn. W kulturze uważane są za symbol zdrowia, płodności, nieśmiertelności, a także miłości. Jabłko jest też tradycyjnym atrybutem władzy królewskiej.
Jabłka są idealnym uzupełnieniem naszej zdrowej diety i pomysłem na zdrową przekąskę. Nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a obecność błonnika powoduje uczucie sytości po jego zjedzeniu.
Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek oraz jednym ze światowych liderów w ich eksporcie. Dzięki możliwości przechowywania tych owoców cieszymy się nimi przez cały rok. Jesień to czas, kiedy na rynku dostępne są świeże, dopiero zebrane owoce, z których warto przygotować przetwory domowe, soki czy pyszne ciasta.
Poznaliśmy najbardziej popularne odmiany jabłek w Polsce tj.: Antonówka, Cortland, Gala, Gloster, Idared, Jonagold, Lligol.
Dużą popularnością cieszyło się stoisko, na którym były prezentowane odmiany różnych jabłek oraz ich degustacja. Wykonywaliśmy również ciekawe kolorowanki.
Całe Święto Jabłka było nie tylko okazją do wspólnej zabawy, ale również do pogłębienia wiedzy na temat walorów odżywczych jabłek.
Niech moc jabłek będzie z Nami przez cały czas!
- więcej